InvestNL en prehabilitatie: De weg naar een gezondere toekomst
Louise Blankensteijn, Business Development Manager bij InvestNL, begon haar carrière met de ambitie om chirurg te worden, maar ontdekte al snel dat haar passie verder reikte dan de operatiekamer. “Ik merkte dat ik me meer met de breedte en de overkoepelende organisatorische kant van de zorg bezig wilde houden,” vertelt ze. Deze drang naar verandering leidde haar naar InvestNL, een organisatie die zich richt op het versnellen van grote transities in Nederland.
Een verrassende wildcard
Tijdens het 4e Nationaal Prehabilitatie Congres kwam Louise als wildcard in de paneldiscussie over prehabilitatie terecht. “Het was echt een verrassing,” zegt ze. “Veel mensen dachten dat het doorgestoken kaart was, maar dat was het niet. Ik vond het leuk om een bijdrage te leveren omdat ik echt het idee had dat het aansloot bij de discussie.”
InvestNL: de ondersteuning bij innovatie
InvestNL, opgericht door de overheid, speelt een cruciale rol in het financieren en ondersteunen van innovatieve projecten die bijdragen aan de grote transities waar Nederland voor staat.
Tijdens een gesprek met Irene Mommers van BeBright werd Louise gewezen op de grote potentie van prehabilitatie. Dit sloot perfect aan bij haar achtergrond in de chirurgie en de missie om gezondheid te stimuleren in plaats van alleen ziekte te behandelen. “Wij zetten onze kennis, kunde en netwerk in om initiatieven verder te helpen,” legt Louise uit.
De implementatie van prehabilitatie is een van de projecten waar Louise bijzonder gepassioneerd over is. “Hoe fitter je de operatie in gaat, hoe fitter je eruit komt,” zegt ze. Ondanks het duidelijke bewijs van de voordelen, blijft de implementatie van prehabilitatie een uitdaging. “Het huidige systeem faciliteert dit gewoon niet doordat er geen manier van betalen voor is.”
Samenwerking voor succes
InvestNL werkt nauw samen met de Noaber Foundation, Stichting Fit4Surgery en maatschappelijk adviesbureau BeBright om prehabilitatie verder te ontwikkelen. “We willen laten zien hoe het wel kan,” benadrukt Louise. Het doel is om een routekaart te ontwikkelen waarmee ziekenhuizen prehabilitatie kunnen implementeren en de voordelen duidelijk kunnen zien. “We hebben met 16 ziekenhuizen gesproken om inzicht te krijgen in hun keuzes en wat dit betekent voor hun businesscase.”
Louise’s blik op de toekomst van prehabilitatie
Louise is optimistisch over de toekomst van prehabilitatie. “Ik hoop dat dit gaat werken en dat nu er al best een aantal ziekenhuizen over de streep zijn, de rest zal volgen. Het stimuleren van gezondheid moet de norm worden in het behandelen van ziekte.” Ze ziet prehabilitatie als een cruciale stap in het veranderen van de manier waarop we naar gezondheid en zorg kijken. Louise hoopt dat prehabilitatie een sneeuwbaleffect zal hebben. “Als we allemaal beseffen dat het stimuleren van gezondheid thuishoort in het behandelen van ziekte, kunnen we een maatschappij creëren die gezondheid proactief bevordert.”